<iframe src=https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-5ZN5LWL height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden"></iframe>

  – Revbensspjäll är ett fettrikt kött och går därför utmärkt att både grilla och röka, och tjocka revben tillagas med fördel i ugn eller grillas. Det är ett riktigt gott kött som verkligen går att variera, berättar Christer Isaksson Förädlingschef hos KLS i Kalmar. 

  Det är den främre delen, intill bogen, som benämns tjocka revbenen och den bakre tillhörande fläsksidan ger de tunna revbenen. Gällande vikt och portionsvikt för revbensspjäll finns det en del att tänka på. Tjocka revbenen väger runt 1,5 kilo och cirka 15% är ben. Vid tillagning är det viktigt att tänka på att köttvikten minskar med cirka en tredjedel.

  – Fläskkött är generellt sett mört för att det kommer från unga djur och är dessutom smakrikt med hög marmoreringsgrad, säger Christer och berättar att ska man servera revbensspjäll är det lagom att beräkna 240 gram råvikt per portion för tjocka revben vilket ger ungefär 140 gram tillagat per portion.

  Klassiska sätt att tillaga revbensspjäll - KLS i tipsar! 

  Stekta revbensspjäll - innebär att spjället läggs i långpanna och sätts in het ugn. När steken börjar få färg häller man på hett vatten eller buljong, vilket förr var ett säkert sätt att sänka ugnsvärmen när den var svår att reglera som vi gör med vår tids moderna ugnar. Under stekningen öses köttet ofta med sky.

  Fyllt revbensspjäll - en smakrik rätt där äppelklyftor och katrinplommon läggs på spjällsida, som viks ihop och sys ihop. Tillagas som stekta revbensspjäll.

  Skånska fläskben - är det samma som bräserade spjäll. Revbenen bryns väl och läggs i gryta med äppelklyftor, skivad lök och tomatpuré. Kryddas väl och späds med en bottenskybuljong. Det hela får småkoka under lock tills mört.

  Tjocka revben - numer en uppskattad klassiker som har sin säkra plats bland de varma rätterna på julbordet. Smakar gott tillsammans med brunkål eller rödkål eller helt enkelt med en smakrik senap.

  Detta var årets sista julfavoriter från oss på KLS, vi hoppas innerligt att ni får en god jul, i dess dubbla bemärkelse. Ät gott och njut av helgerna tillsammans med vänner och familj. God jul från oss på KLS!