KLS säkrar kvalitet i alla led genom rätt kompetens och arbetssätt
Alla anläggningar på KLS är certifierade enligt en GFSI godkänd standard så som FSSC22000, IFS, BRC. KLS kvalitetsledningssystem, som finns beskrivet i en verksamhetshandbok, samlar företagets samtliga rutiner. För Kristina är det självklart att KLS är ett företag liktydigt med kvalitet i alla bemärkelser.
– Våra produkter ska alltid präglas av rätt kvalitet med hög livsmedelssäkerhet och lagenlighet, säger hon och berättar om en stark kvalitetsavdelning där kompetensen både är hög och bred.
På alla anläggningar finns det en kvalitets- & miljöansvarig och avdelningen stöttas även av två kvalitetsingenjörer som bland annat hjälper till i produktutveckling och kring inköp.
– Vi gör allt från egna kvalitetskontroller och lämnar prover för analys på en mängd olika kött- och charkprodukter till att kontrollera den dagliga rengöringens effekt genom olika former av rengöringskontroll, säger Kristina.
Då hon själv haft just rollen som Kvalitets- och miljöchef i 35 år inom livsmedelsbranschen vet hon hur viktigt det är att även bevaka produktsäkerheten när KLS tar fram nya produkter.
– Det innebär till exempel att vi även utför leverantörsbedömningar och gör kvalitetsrevisioner ute hos leverantörer innan de godkänns som leverantörer.
När det gäller kvalitetsavdelningen arbete med eventuella reklamationer är det viktigt att få in all information från kunden.
– Det gäller till exempel all märkning och gärna foton. Allt för att vi på bästa sätt ska kunna utreda reklamationen och återkomma med svar. Syftet är nöjdare kunder och även att våra produktionsanläggningar kan vidta korrigerande och förebyggande åtgärder om det behövs så att felet inte inträffar igen.
Kristina återkommer till att allt kvalitetsarbete görs just med kundens bästa i sikte.
– Vårt mål är att våra kunder ska känna sig trygga med våra produkter. För att nå dit gäller det att arbeta systematiskt efter fastställda rutiner och hela tiden arbeta med ständiga förbättringar samt att ha en effektiv organisation med hög kompetens, avslutar Kristina.