Påskinspiration

Plats för påsk och plats för matglädje!

Sill, lax och ägg i mängder. Pajer, sallader och nybakat bröd. Lamm, rostad potatis och primörer - och en och annan påskskinka. Dagens påskbord rymmer såväl fisk och kött som grönsaker och äggrätter. Olikt julen rymmer det ofta mer variation och framförallt lite friare tolkningar och tillagning av rätterna.

4 april 2023

Påskbordet då och nu

Dagens överdådiga påskbufféer med massor av god mat är långt ifrån hur påsken traditionellt sätt har firats. Till skillnaden från julen som inföll nära inpå slakten på gårdarna blev påsken något mer återhållsam. En högtid som infaller en bra tid efter såväl skörd som slakt fick naturligtvis anpassas efter tillgången till mat.  

Under 1800-talet var påskmaten främst salt fisk, såväl sill och lax som kolja och sik. Många av de tidiga påskrätterna hade en lokal förankring. Vad sägs till exempel om värmländsk saltad svinmage fylld med korngryn? Eller varför inte öländsk sillpudding? Klart är att tillgång och närhet till råvaror har präglat festmaten under alla tider.  

Lamm och skinka - båda självklara på påskbordet 

Idag är det många som satsar på att laga till en god lammstek till påsk. Just ugnsbakat lamm är en mattradition som kan härledas till hur det judiska folket firat påsk. Rostat offerlamm är en stark tradition och det åts tillsammans med osyrat bröd och örter. Förhoppningen var att hemmet skulle bli välsignat. Denna mattradition har även vidareutvecklats i den kristna traditionen där lammet är en referens till Jesus Kristus som Guds lamm. Idag förekommer lamm på många påskbord i Norden, och inte minst i Sverige. Svenskt lammkött kommer vanligtvis från djur mellan ett halvt till ett år gamla. Från att förr ha slaktats lamm under höstmånaderna finns idag svenskt lammkött under hela året.  

I Sverige bedrivs lammproduktion ofta småskaligt och alltid med respekt för djurens naturliga beteende. När KLS besökte en lammgård vid Söderåsen i Skåne slog ägarna fast att de gärna ser att fler satsar på lammuppfödning eftersom efterfrågan på svenskt lammkött är hög:  

– Att arbeta med lamm kräver en viss uthållighet, anpassningsförmåga och djurkunskap men framför allt ett stort intresse för att lära sig. Att bedriva uppfödning ska vara hållbart och säkert även ekonomiskt, och vi behöver bli fler lammbönder!  

Ett relativt nytt inslag på svenska påskbord är påskskinkan. I och för sig har skinkan varit huvudrätt under olika högtider länge. Annonser från 1930-talet slår fast att ”rökt skinka – fin påskmat”, även om det inte uttryckligen kallas för påskskinka. Själva begreppet påskskinka lanserades på 1940-talet. 

Lamm, skinka, fiskrätter, sallad med primörer och spännande äggtillrättningar - oavsett hur matglädje gestaltar sig i påsk så satsa på svenska råvaror och svenskt kött!  

Vill du lära dig mer om lamm och tillagning av lamm? Hos Svenskt Kött hittar du allt du behöver veta!  

Snabb fakta om svensk lammproduktion   

  • Idag är endast ungefär 30 procent av det lammkött vi äter svenskt. I Sverige skulle vi behöva öka antalet får och lamm för att bli mer självförsörjande på lammkött och för att bli mindre sårbara och beroende av importerad mat.
     
  • Svenska får är viktiga för att uppfylla ”Ett rikt odlingslandskap” som bland annat innefattar att befintliga ängs- och betesmarker ska skötas på ett sätt som bevarar deras värden. 

Svensk lammproduktion skapar arbetstillfällen på landsbygden – inte enbart inom produktionen utan även inom förädling och turism.