Svensk julskinka - en självklar och smakrik klassiker på många julbord!

Svensk julskinka - en självklar och smakrik klassiker på många julbord!

Flera av rätterna på dagens julbord är från förr i tiden, bland dem dopp i gryta, sylta och lutfisk. Men julskinkan är snudd på modern och blev inte ett återkommande inslag förrän under 1900-talet. Men idag är svensk julskinka minst sagt julbordets klassiker och snudd på en ohotad juvel.

7 december 2022

I många kök där julen förbereds kretsar såväl diskussioner som provsmakningsritualer kring just julskinkan. 

– Det finns få maträtter på julbordet som skapar så mycket åsikter som julskinkan. Det märker jag inte allra minst i mitt arbete när vi testar av produktsortimentet. Vissa vill ha den torr, andra föredrar den fuktigare. Några föredrar att köttet är fast medan andra vill ha det lite mjukare. Ska den skäras tunt, eller lite tjockare? Hur salt ska den vara? Rökt eller inte, säger Sebastian Valdemarsson som är en av KLS produktutvecklare på vår anläggning i Kalmar. 

Att åsikterna går isär är precis som det ska vara när man pratar om klassiker i köket, tycker Sebastian som menar att det i grund och botten handlar om både traditioner men även smakminnen och erfarenheter. På frågan hur han själv känner för just julskinkan är svaret glasklart:

– För egen del vill jag att min skinka ska ha en jämn, fin form med en väl fördelad fettkappa som inte är för tjock. Jag föredrar min skinka åt det saftigare hållet, med hög sälta, tunt skuren och serverad klassiskt på vörtbröd med sötstark senap, berättar Sebastian som samtidigt vågar sig på ett smakrikt tips:

– Vågar man testa något nytt så är det otroligt gott att skära skinkan tunt och servera på en skiva rostad levain. Toppa med friterad grönkål, grovkornig senap, några klickar gräddfil och färsk dill.

Från den första december fram till julafton kommer vi att titta närmare på ett flertal klassiker på svenska julbord. Nästa vecka ger vi er en möjlighet att briljera med kunskap om en polariserande doldis!