Bankande och buller blandas med grymtningar och knorrande. Just nu är det både byggarbetsplats och slaktsvinsproduktion på Stora Markie Gods. I maj kunde de första smågrisarna flytta in.
13 500 slaktsvin
Anläggningen drivs av Markie Gods AB och grisprofilen Mattias Espert tillsammans med godsets inspector Patrik Viktorsson. För den dagliga driften svarar Mattias Espert och förman Sofia Johansson.
Totalt kommer det finnas plats för 13 500 slaktsvin fördelat på tolv avdelningar med tusen platser och tre ”mindre” avdelningar med femhundra platser. Smågrisarna sätts in löpande i takt med att avdelningarna blir färdigbyggda. Just nu finns det grisar som kommer från Mattias två andra anläggningar i tre av avdelningarna.







1500 suggor
Även byggnationen av suggstallar för smågrisproduktionen är i full gång. Grunden är lagd och de första väggarna är resta. Här görs det plats för 1 500 suggor och de första grisningarna beräknas ske runt midsommar 2026. Smågrisar från den egna produktionen beräknas sättas in i slaktsvinsstallen under sensommar/höst samma år.





Första grisarna till slakt i augusti
På KLS tycker vi det är väldigt roligt att se att det investeras i svensk grisproduktion. Vi är glada för samarbetet och ser fram emot att ta emot de första slaktsvinen i slutet av augusti 2025.
När suggstallen är klara och innan smågrisproduktionen drar i gång planeras en stallvisning (vår/sommar 2026) och vi på KLS ser fram emot att få se produktionen i sin helhet!
