Har vi ätit julbord sedan vikingatiden? Högst troligen inte! Även om man redan på vikingatiden myntade uttrycket ”dricka jul” så råder det en stor enighet bland historiker att det faktiskt var först kring sekelskiftet 1900 som vi började äta det vi idag ser som ett traditionellt julbord. Ett bord fyllt med såväl stora som små rätter, vackert pyntat och fyllt med olika smaker och kryddor som hör julen till. Men prinskorv, och för den delen skinka och köttbullar, kom långt senare in på julbordet.
Storlek och smak som passar såväl stora som små
Martin Fjordby är Processutvecklare hos KLS och berättar om alla barnfamiljers favorit och hur den perfekta prinskorven smakar;
– Även om prinskorven rent historiskt är lite av en nykomling så är det starka traditioner förknippad till just prinskorven. Prinskorv är verkligen, utan tvekan, barnens favorit på julbordet. Men den är nog en favorit hos oss alla med sin tilltalande storlek som passar stora som små. Det har funnit varianter genom åren, både gällande smak och kryddsättning men även när det kommer till kötthalt. Men det är fortfarande den klassiskt milda prinskorven i fårtarm som är kungen bland prinskorvarna! Jag uppskattar att det finns en härlig stekyta, tydligt ”knack” och en traditionell smak.
Från den första december fram till julafton kommer vi att titta närmare på ett flertal klassiker på svenska julbord. Nästa vecka tittar vi på julbordets superstjärna, julskinkan!