Nu står styckarlärlingarna på kö i Kalmar

Nu står styckarlärlingarna på kö i Kalmar

För tolv år sedan var andelen styckare från bemanningsföretag hög i KLS slakteri i Kalmar. Det var dyrt och kompetensen var skiftande. 2013 startade därför KLS en styckningsutbildning tillsammans med Arbetsförmedlingen och Astar. Idag är den så populär att det alltid är kö till platserna.

2 december 2025

Amir Alic är utbildningsansvarig i Kalmar och var med och startade upp lärlingsutbildningen 2013.

– Tanken var att ersätta bemanningsföretagen som då hade 130 personer i slakteriet. Tillsammans med Arbetsförmedlingen och Astar, som anordnar yrkesutbildningar, började vi successivt utbilda lärlingar och ersätta bemanningspersonalen med egna medarbetare.  Det har sparat pengar åt företaget och inneburit en ordentlig kompetenshöjning.

Första målet: sommarjobb

Sedan dess har utbildningarna fortsatt. För att söka måste man vara inskriven hos Arbetsförmedlingen och under utbildningen får deltagarna aktivitetsstöd.

– Vi har ett system för våra utbildningar inom slakt, styckning, packning och förädling. Utbildningarna börjar vid olika tillfällen beroende på hur långa de är, sedan pågår de till vecka 25. Då är det dags att anställa sommarjobbare, så de som har gjort bra ifrån sig får arbete som sommarersättare.

Arbetsförmedlingen annonserar efter deltagare och KLS intervjuar och väljer ut vilka som får börja på utbildningarna. Nötstyckningen är den längsta utbildningen och börjar i september, medan grisstyckningen påbörjas i oktober. Det går snabbare att lära sig förädling och packen, de utbildningarna startar i mars.

– Nu har vår utbildning så bra rykte att vi kan välja vilka som får börja. Vi behöver inte göra något för att få sökande, det är våra anställda som berättar vidare. KLS har säkert en av de tuffaste arbetsmiljöerna i Kalmar men när vi är på arbetsmässor har vi alltid många arbetslösa som kommer till oss och vill prata.

Kö till platserna

Till årets utbildning i nötstyckning var det 97 sökande. Tio började och två-tre personer slutade direkt. Då finns det en kölista så att Arbetsförmedlingen direkt kan kalla in nya personer till intervju.

– Folk hoppar av utbildningen längs vägen, det måste vi räkna med. Men de som blir kvar är ett bra gäng. Lärlingarna brukar fråga vad det är för chans att få vara kvar, och då svarar jag alltid att det är upp till dig!

Samson utbildar sig till nötstyckare och fast besluten om att det ska leda till en anställning.

– Jag var på jobbmässa på Guldfågel Arena i februari och var nyfiken på KLS redan då. Men då sökte man sommarjobbare och jag letade efter tillsvidareanställning. När jag sedan såg annonsen för lärlingsutbildning på Platsbanken sökte jag. Jag fick snabbt svar och dagen efter intervjun fick jag veta att jag var antagen.

Öva, öva, öva

Alla utbildningar börjar med en vecka teori hos Astar, därefter följer tre veckor test och kartläggning på KLS innan eleverna får börja träna på sina framtida arbetsuppgifter.

– Så här långt har vi gått igenom alla styckningsdetaljer och övat på teknik och knivdrag så att de ska sitta ordentligt, säger Samson. Jag har bara varit på en station än så länge men jag ser fram emot att få lära mig att plocka ned de stora delarna.

Under arbetsveckan är samtliga lärlingar på plats måndag till onsdag. Torsdag och fredag har halva gruppen teori online med Astar, medan halva gruppen får träna på de svårare momenten, som urbening för grisstyckarna och nedläggning för nötstyckarna.

De nyblivna styckare som får jobb efter utbildningen får börja på en station med lättare uppgifter. Efter ett år är man redo att ta steget till en station med lite svårare uppgifter. Då kommer nästa kull styckare in på de lättare stationerna.

Många stannar kvar

Simon var Amir Alics första elev när han gick den första utbildningen i grisstyckning 2013. Han jobbar fortfarande kvar på KLS.

– Det var intressant att komma in och se hur allting funkade, jag hade aldrig reflekterat över hur ett slakteri funkar innan, berättar Simon. Jag var osäker på om jag skulle gilla det men det gjorde jag. I grisstyckningen har man främst en station man är på, även om man ibland blir runtflyttad. Jag jobbar främst med baconsida, det är en favorituppgift.

– Simon har hög kompetens, han kan det mesta, säger Amir. Det här är något jag är stolt över. 130 personer som har gått utbildningen under åren är fortfarande kvar på KLS. Vi är mindre beroende av bemanningsföretagen, idag är det bara ungefär femton inhyrda kvar i gris- och nötstycken. Förr jagade vi personer till de svårare stationerna, nu vill alla stå på de svåra platserna. Äntligen har vi så mycket kompetens att vi inte måste hålla kvar människor på sina arbetsuppgifter. Vill en grisstyckare prova på nötstyckningen går det bra. Det är verkligen något vi har lyckats med.

Intresserad av att arbeta på KLS?

Vi är alltid i behov av slaktare, styckare och livsmedelsarbetare till våra slakt- och styckanläggningar samt livsmedelsarbetare till våra charkanläggningar. Här hittar du information om lediga tjänster.