Nu påbörjas datainsamlingen KLS Gårdsdata (1)

Nu påbörjas datainsamlingen KLS Gårdsdata

Hur ser klimatavtrycket ute hos våra leverantörer? Vilka förbättringsmöjligheter finns? Och - var kan vi tillsammans göra mest skillnad? Att minska klimatbelastningen är en stor utmaning inom svensk djuruppfödning och livsmedelsproduktion. KLS Ugglarps jobbar aktivt för att minska klimatavtrycket i hela värdekedjan - från jord till bord. Genom undersökningen så pågår just nu en unik sammanställning där vi som livsmedelsföretag, tillsammans med våra lantbrukare, undersöker klimatpåverkan för att framöver kunna satsa på rätt och fler förbättringar.

24 januari 2022

– Vi ser fram emot att göra denna sammanställning tillsammans med alla våra duktiga och dedikerade lantbrukare! Vi vet att det redan pågår många bra initiativ ute på gårdarna. Genom den sammanställning som KLS Gårdsdata kommer att ge, kan vi följa och vara med och driva på förändringar och förbättringar, menar Paul Robertson, chef för KLS Ugglarps tillförselavdelning.

På sikt är förhoppningen om att resultatet även kan tas vidare på produkterna för att ge underlag för slutkonsumenter att göra ett aktivt val och fortsätta välja svenskt kött av hög kvalitet.

Utgångspunkt för datainsamlingen är 2020. Lantbrukarna får nu besvara ett antal frågor där fokus ligger på foder, stallsystem, gödselhantering och effektivitet - alla avgörande områden där varje förbättring gör skillnad. Först ut är KLS Ugglarps grisleverantörer, därefter följer nöt och lamm. Samarbete kommer även att ske med mejerier för att få in data på mjölkbesättningar. Den insamlade gårdsdatan kommer att uppdateras årligen för att följa framtiden och säkra en hållbar produktion.

– För våra lantbrukare kommer det att bli tydligt var de kan göra en insats för att effektivisera sin djurproduktion. De får helt enkelt en samlad bild att utgå från när de fattar beslut om förbättringar som minskar miljöpåverkan. Vi jobbar transparent och tätt med våra leverantörer och tanken är att både följa och bidra till gårdarnas utveckling över tid och se de framsteg som görs, berättar Paul Robertson, chef för KLS Ugglarps tillförselavdelning.

Genom Science Based Targets mäts förbättringar inom branschen

Precis som flera företag jobbar KLS Ugglarps, genom Danish Crown, med Science Based Targets för att sätta fokus på de klimatinsatser som gör skillnad och som kommer ge maximal effekt på en rad olika områden inom kött- och livsmedelsproduktion.