I initiativet Hållbar Livsmedelskedja samarbetar Sveriges största livsmedelsföretag med varandra och med WWF för att öka omställningen till en mer hållbar livsmedelskedja. Som medlemmar åtar sig KLS att driva hållbarhetsarbete i linje med Färdplan för Hållbar Livsmedelskedja 2030.
Hållbar Livsmedelskedja samlar ledande företag som tar aktivt ansvar för att ställa om och bidra till en väsentligt mer hållbar livsmedelskedja i Sverige 2030. Genom ständiga förbättringar och genom att öppet utmana och visa vägen vill medlemsföretagen visa att livsmedelsbranschen är en del av lösningen och att vi gemensamt kan bidra till en ambitiös och positiv förändring.
– Vi ser Hållbar Livsmedelskedja som ett unikt initiativ där vi får möjlighet att samverka med flera starka aktörer inom livsmedelskedjan för att driva hållbarhetsarbetet framåt. Som ett av Sveriges största matföretag ser vi att vi har ett ansvar i att producera mer hållbar mat och vi arbetar redan hårt med hållbarhet i alla led i vår verksamhet – i vår produktion, för våra medarbetare, tillsammans med det svenska lantbruket och våra kunder, säger KLS kvalitets- och hållbarhetsdirektör Maria Häger. Vi kommer att bidra med vår erfarenhet och kunskap, men ser även fram emot att lära av andra i detta forum.
Vad är den viktigaste hållbarhetsfrågan att fokusera på framöver?
– Att bromsa den globala uppvärmningen är av yttersta vikt för att säkra vår framtida livsmedelsförsörjning, säger Maria Häger. Att minska värdekedjans klimatavtryck i linje med Parisavtalet och 1,5-graders målet är därför prioriterat. I takt med att jordens medeltemperatur stiger ökar risken för extremväder som torka och översvämningar, vilket i sin tur får stora konsekvenser för lantbruket. Att arbeta med hållbarhet i alla led i vår verksamhet är därför en självklarhet.
Tillsammans vill Hållbar livsmedelskedja:
- Öka takten i omställningen till en mer hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion.
- Agera här och nu för att nå det långsiktiga målet om en hållbar livsmedelskedja år 2030.
- Inspirera och uppmuntra aktörer inom livsmedelskedjan, inklusive konsumenter, att agera för en mer hållbar livsmedelsproduktion och konsumtion.
- Öka företagens ansvarstagande för människa och miljö.
- Öka transparensen i livsmedelssektorn och därmed konsumenternas trygghet och förtroende så att hållbara val främjas.
Hållbar Livsmedelskedja verkar för ständiga förbättringar baserade på vetenskap. Genom att definiera vad som krävs för att skapa en verklig hållbar livsmedelsförsörjning vill initiativet driva nyckelfrågor, skapa faktiska lösningar med potential för brett genomslag och kommunicera konkreta och mätbara resultat från samarbetet. Initiativet vill också påverka politiken. Rätt mål och styrmedel är avgörande för att öka omställningstakten till en mer hållbar livsmedelsproduktion.