Här tillverkas Sveriges bästa julskinka

Här tillverkas Sveriges bästa julskinka

På KLS är det jul året runt! Åtminstone kokas det julskinka större delen av året. Här har vi tillverkat skinkor i över tio år och vi har ett tydligt mål: KLS ska ha marknadens bästa helg- och julskinka.

12 november 2025

Att vi lyckats har vi fått bevis på. 2023 gav Sydsvenska Dagbladet vår Dalsjöfors färdigkokt julskinka högsta betyg och 2024 utsågs den till Årets julskinka i Aftonbladet. 

Christer Isaksson är processutvecklare på KLS och har arbetat mycket med att utveckla våra julskinkor.

– De senaste åren har vi arbetat aktivt med att få fram riktigt bra skinkor, så det är den bästa belöning vi kan få och det motiverar oss att fortsätta producera högkvalitetsprodukter varje dag.

Styckningen är avgörande

Vad som blir en bra julskinka avgörs redan vid styckningen.

– När vi utvecklar en produkt tar vi fram de kriterier som vi vill att den ska ha. För julskinkan bestämmer vi vilken klassificering på grisen vi ska använda för att få rätt fettrand och marmorering, och hur skinkan ska styckas fram för att bli rund och fin.

Efter styckningen injiceras skinkan med lake för att få rätt färg och smak. Därefter nätas skinkan för att hålla formen vid kokningen som sker i en påse under kontrollerade former i en jämn och låg temperatur. Det ger en mör och saftig skinka.

– De senaste åren har vi lagt krut på styckningen och gjort mer detaljerade specifikationer för att få fram optimala skinkämnen för liten, mellan och stor skinka. Det gör att vi i produktionen kan ställa in alla processer och få samma jämna resultat oavsett i vilken fabrik de kokas eller rimmas.

Alltid färsk skinka

– Vi använder bara färsk skinka för att koka julskinka, berättar Christer Isaksson. Det ger bäst förutsättningar för att injicera lake i exakt rätt mängd så att de alltid ser ut och smakar likadant.

Det är även en fördel i processen då skinkorna sorteras efter storlek vid kokning, har samma kärntemperatur och därmed får samma produktionstid.

Kontroll över hela kedjan

En stor fördel för KLS är den nära relationen med våra leverantörer, de svenska lantbrukarna som föder upp grisar.

– Att vi har kontrakterade leverantörer ger oss kontroll över hela kedjan, från inköp av djur till slakt och styckning som görs av våra utbildade medarbetare, till den utvecklade processen. Vi kan säkerställa kvaliteten hela vägen tillbaka till leverantören.  

Att ha egna charkfabriker är också en styrka.

– Vi kan optimera styckningen för att få ut fina skinkämnen, och samtidigt få användning för övriga detaljer i smörgåsmat eller korvtillverkning.

Lyssnar och testar

För att få fram den bästa julskinkan har KLS genomfört regelbundna tester, uppföljningar och interna och externa smaktester.

– Efter varje julsäsong lyssnar vi på våra kunder och konsumenter för att kunna göra ännu godare och bättre julskinkor till nästa jul, säger Christer. Det hjälper att vi är ett gäng som älskar mat och samtidigt är självkritiska, vi gör hellre om flera gånger än släpper en produkt vi inte är nöjda med.