Direkt grillning eller indirekt grillning - oavsett metod du väljer: grilla svenskt! Att välja svenskt kött till grillen innebär att du vet att köttet kommer från en hållbar produktion, håller hög kvalitet och har god smak! Så oavsett grill och grillmetod - välj kött märkt ”Kött från Sverige”.
Direkt grillning kallas det när man lägger mindre skivor eller bitar på ett galler över het glöd.
Kött och köttdetaljer som passar extra bra för direkt grillning är bland annat:
- Gris: filé, kotlett, karré, skinka (i skivor), revbensspjäll
- Nöt: filé, biff, entrecôte (i skivor)
- Lamm: filé, kotlett, entrecôte, tunnbringa, bog (i skivor)
Indirekt grillning är när man grillar större detaljer. Eftersom dessa kräver längre tid är det vanligt att lägga dem på galler vid sidan om själva glöden. Detta för att mitten ska hinna bli klar utan att ytan bränns. Vid indirekt grillning täcks inte grillens botten med glöd. I stället sparar man en yta genom att fösa kolen åt sidan. Köttet läggs på galler eller i en form på en plats där det inte finns någon direkt glöd precis under. Vid indirekt grillning ska locket på grillen vara stängt.
Köttdetaljer som passar till indirekt grillning:
- Gris: hel filé, kotlettrad, karré, flintastek (dvs en tjock skiva av färsk skinka)
- Nöt: hel filé, hel entrecôte
- Lamm: hel entrecôte, kotlettrad/ytterfilé
Vad är då Barbecue (BBQ)? Jo, BBQ är det amerikanska begreppet för just grillning utomhus. Med BBQ menas långsam grillning på indirekt värme under lock, så att maten hinner ta smak av röken ("rökgrillning"). Om en amerikan däremot säger ”I’m going to grill" är det troligen grillning på direkt värme hen menar. Just begreppet Barbecue tros komma från spanskans "barbacoa", vilket i sin tur anses härstamma från Haitiska barabicu som betyder "ram gjord av pinnar". Spanska sjöfarare i slutet av 1400-talet sägs ha sett en stekmetod med träställning över öppen eld som kallades barabicu.
Reverse sear - att bryna ytan sist! Reverse sear innebär att köttet bryns på slutet och är alltså en slags omvänd bryning. Köttet tillagas först på en lägre temperatur, vilket även kan göras i ugn eller genom att koka det. Själva stekytan skapas sist på grillen.
Grilla kött och halstra fisk! Halstra är egentligen bara ett annat ord för att grilla. Att man säger just ”halstra fisk” är för att man ofta använder just ett halster när man grillar fisk, detta för att den ska behålla sin fina form. Det finns också halster som passar bra till grönsaker och mindre köttdelar som ska grillas.
Gillar du rörliga guider? Här delar Svenskt kött generöst med sig av bästa tipsen i en serie filmer!
Rejäla redskap och roliga detaljer
Rotisserie-spett, rotisserie-korg, grillkorg, grillpensel, grillpressar, grillspade, grilltång, slaktarpapper, stekbordsskrapa, grillpincett, termometrar, grillhalster…för en grillfantast är det lätt att snabbt förlora sig bland det enorma utbudet av grilltillbehör som finns idag. Men visst kan matlagning över eld bli smidigare med hjälp av rätt galler eller korg för till exempel större köttbitar och olika slags tillbehör.
Här är några enkla tillbehör att kanske komplettera hemma-grillen med.
Tång, bestick, grillskrapa och grillborste - fyra snudd på nödvändiga tillbehör för en bra grillning. Tänk på att välja verktyg med långt skaft och att satsa på redskap som ligger skönt i handen - då går grillningen och rengöringen efteråt galant.
Grillhandskar gör det säkrare! Att satsa på ett par bra grillhandskar som är värmeresistenta kan vara en klok investering. Särskilt om du gillar närkontakt och att flytta runt och arrangera glödande grillkol eller vedspån.
Skorstenständare för smidig tändning av grillen. Ett sätt att tända kolgrillen på ett lite mer miljövänligt sätt är att använda en skorstenständare. Då slipper du tändvätska och du får en jämn och fin glöd ändå. Många satsar också på eltändare.
Grilltermometer kan ge godare kött. Av alla tillbehör är det ett som i sin enkelhet trumfar ut många andra - en riktigt bra grilltermometer. Det finns en stor variation av modeller som alla gör det enklare för dig hålla koll på när det du grillar verkligen är klart!
Gott, svenskt kött ger matglädje vid grillen!
Missa in vår första artikel om hur du grillar rätt, svenskt och hållbart!