Resurssmart produktion - ett skäl att välja svenskt kött!

Resurssmart produktion - ett skäl att välja svenskt kött!

Varför är svenskt köttproduktion resurssmart? Och hur hänger markanvändningen i Sverige ihop med vikten av att välja svenskt kött?

14 februari 2023

WWF, som är en helt oberoende och partipolitiskt obunden miljö- och naturvårdsorganisation, slår fast att en fjärdedel av en persons klimatpåverkan kommer från den mat vi äter. Därför är det viktigt att välja rätt och inte minst att välja svenskt kött. 

I ett land som Sverige finns både plats och resurser för köttproduktion. Dels har vi betesmark och rätt förutsättningar för foderproduktion. Vi är även ett land med tillgång till mycket vatten. Vattenfotavtryck är ett sätt att mäta hur mycket vatten som går åt för olika saker. Allt vi äter har ett vattenfotavtryck men exakt hur vattenåtgången ser ut för att producera olika slags mat och även kött går att räkna ut varierar beroende på livsmedel. Enligt Svenskt Kött*) är det så kallade vattenfotavtrycket*) för exempelvis nötkött ca 15 415 liter vatten för att få fram ett kilo nötkött. Men - då är cirka 14 490 liter regnvatten som faller på gräset oavsett om djuren äter det eller inte.

Varierande vattentillgång - stor påverkan 

Läget är något helt annat i stora delar av resten av världen där många länder är vattenbrist. På många platser behövs alltmer vatten tillföras genom konstbevattning och det gäller både produktion av grödor och foder till djuren. Det leder i sin tur vidare till mindre mängd vatten för andra, känslighet för klimatförändringar, konkurrens och även konflikter.

I Sverige, med mycket nederbörd, många sjöar och gott om grundvatten, är läget helt annorlunda. Dessutom är det så att det mesta som svenska djur äter kommer från närområdet. Våra kor och grisar äter också restprodukter från livsmedelstillverkning och på så sätt är djuruppfödningen en viktig del av att ta tillvara på matsvinn. 

Vill du veta hur vattenanvändningen för svenskt kött ser ut? 

  • En betydande del av köttproduktionen i Sverige sker på ett sätt som inte påverkar vattenbalansen negativt.
  • Balans i naturen sker när djur lever på bete eller vallfoder som gräs och klöver och som har producerats med hjälp av naturligt regn. 
  • Vattenfotavtrycket för 1 kg nötkött är ca 15 415 liter - men då är hela 14 490 liter naturligt regnvatten. 
  • Det är skillnad på vatten och vatten! Vid beräkning av hur mycket som går åt vid matproduktion skiljer man på regnvatten, grundvatten och vatten som har påverkats av föroreningar som rengöringsmedel eller växtskyddsmedel. 

*) Svenskt Kött är en varumärkesoberoende organisation och en mötesplats för dig som vill diskutera, inspireras och lära dig mer om svenskt kött och dess mervärden. Vi berättar varför du ska välja svenskt nöt-, gris- och lammkött både när du handlar mat i butik eller äter ute. Vårt uppdrag är att se till att du känner tillit till och har förtroende för svenskt kött och svensk djuruppfödning och att ditt förstahandsval är det svenska köttet när du äter kött.