Efter två inställda år på grund av pandemin var Borgeby Fältdagar äntligen tillbaka och årets besökare minglade, provsmakade och botaniserade bland hundratals utställare och tog del av praktiska utbildningar, seminarier och samtal.
Kommer landsbygden avgöra valet?
Under fältdagarnas första dag blev en av många välbesökta programpunkterna de politiska kvartssamtal som hölls av Edvard Hollerts, ledarskribent på ATL. Frågorna kretsade främst kring om och hur Sveriges mål att stärka livsmedelsberedskapen kommer att förändra jordbrukspolitiken i grunden.
Att det råder enighet kring hur viktigt det är att säkra den svenska matproduktionen stod klar, men vägen dit och om det är ett krispaket, bidrag, enklare regelverk eller andra incitament som krävs rådde det delade meningar om bland de politiska partier som var på plats.
Representanter från Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet intervjuades och inför valet i höst är det många partier som slåss om landsbygdsväljarna.
– Vi som är uppvuxna på landsbygden tycker olika och har olika värderingar. Frågor kring landsbygden handlar ju inte bara om jordbruken i sig utom om kommunikation, skolor, service, villkor för att stärka svenska företags konkurrenskraft och mycket mer, sa Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.
Som enda partiledare på plats uttryckte hon sin glädje över att jordbrukspolitik äntligen blivit en självklar del att diskutera inom försvarspolitiken och diskussioner om beredskap.
– Svenskt jordbrukspolitik håller på att få den plattform den förtjänar. Det är grunden för att vi ska fungera som land och vi behöver försörjningstrygghet. Bönder är de absolut viktigaste i det civila försvaret och vi måste stärka primärproduktionen.
KLS bjöd på viktiga samtal och välsmakande nyheter
I KLS monter blev mässans första dag en strid ström av möten med såväl egna leverantörer och samarbetspartners som besökare nyfikna på KLS arbete och målsättning för svenskt lantbruk. Förutom att bjuda på ölkorv och lufttorkad skinka var även rådgivare och andra medarbetare från KLS med i montern.
– Det är klart att många samtal och snack handlar om prissättning och den verklighet som råder för många uppfödare just nu men framförallt är Borgeby en möjlighet att träffas. För många är det en tradition att åka hit och träffas, och mässan ligger helt rätt i tidsmässigt. Det är härligt att se att det går busslaster med besökare från Öland hit till Skåne, säger Andreas Danielsson, nötinköpare KLS.
Therese Pilheden, tf inköpschef på lamm besökte Borgeby för första gången som medarbetare hos KLS:
– Vi vill ju vara där producenterna finns! Både gris, nöt och lamm är här och det är roligt att träffa dem.