Grillserien del 1 - Grilla rätt och grilla svenskt!

Grilla rätt och grilla svenskt!

KLS hjälper dig glänsa vid grillen! Behöver man verkligen en grillkorg och när ska glazen på egentligen? I tre artiklar delar vi med oss av både kunskap och inspiration för att årets grillsommar ska bli ännu godare. Först ut - grunden till en god grillning - köttet!

13 april 2023

Bra råvaror, en fin svensk köttbit - gärna med insprängt fett eller en fettrand - svårare än så är det inte att lägga grunden för att grilla riktigt gott! Just på grillen passar kött med lite extra fett bra, som till exempel kotlett med kappa, en bit karré eller entrecôte. Fettet bidrar till att köttet behåller sin saftighet och även till smak.  

Går det att grilla magert kött? Javisst! Tänk då på att ett något magrare kött kan vara bra att ge en yta direkt. Tillaga det sedan klart genom indirekt värme och inte direkt över den hetaste glöden. För riktigt goda skivor av fläskkarré med krispig yta kan du grilla snabbt och riktigt varmt.  

Kryddstarka korvar, möra köttbitar och krispiga grönsaker. Att grilla ger alla möjlighet att få välja sina favoriter, inte minst om man satsar på att göra ett gäng olika grillspett. Smidigast är att köra separata för kött och grönt eftersom köttbitar och grönsaker kan behöva olika värme och tid på grillen.  

Svenskt Kött ger några säkra tips för god grillning:

  • Välj gärna styckningsdetaljer med insprängt fett, det bidrar med smak och saftighet. 
  • Griskött och färsbiffar ska vara genomstekta.
  • Hela detaljer av lamm och nötkött kan vara rosastekta – kolla innertemperaturen med en digital stektermometer som tål hettan från grillen.

Lite överkurs, men kanske något för den som verkligen siktar på att glänsa vid grillen: ”The Flat” och ”The Point” är läckra delar att grilla! Det är ord som används inom BBQ, vilket i sin tur är ett amerikanskt begrepp för utomhusgrillning. ”The Flat” och ”The Point” anspelar på de två olika musklerna i bringan. Den undre, ”The Flat”, går igenom hela bringan. Det överliggande muskelpartiet som täcker halva framsidan av bringan kallas för ”The Point”.   

Svårt att veta hur länge ni ska grilla köttet? Svenskt kött har svaret:

Nötkött:
Entrecote och biff: 2-3 min per sida
Skiva av rostbiff: 6-7 min per sida

Griskött:
Karré och kotlett: 3-4 min per sida
Revbensspjäll: 6-7 min per sida

Lamm:
Kotlett: 2-3 min per sida
Stek: 2-3 min per sida

Sex tips för en säker och hållbar grillning i sommar!

  • Placera grillen stadigt och på säkert avstånd från byggnader.   
     
  • Använd hellre skorstenständare, tändklossar, tändpapper eller eltändare än tändvätska - och använd aldrig T-sprit för att tända en grill. 
     
  • Elda bara med grillkol eller briketter som ger mindre lågor och bra glöd. 
  • Ha en vattenhink eller slang i närheten för säkerhets skull.
     
  • Engångsgrillar är inte en säker grillplats. Var noga med placeringen och tänk på att inte kasta den i soporna när den fortfarande är varm.
     
  • Förvara gasol säkert på en sval plats och håll koll på grillen även när maten är klar att ätas. Kol och briketter är varma och glöder länge.