<iframe src=https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-5ZN5LWL height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden"></iframe>

    KLS, med stolta anor i den svenska bondekooperationen, tror på det ärliga mathantverket. Just mathantverk och traditioner är verkligen något som präglar många av rätterna på julbordet. Recepten på just sylta är ofta lokala och varianterna rymmer såväl köttsorter som kryddning. Gemensamt för alla, och själva tillkomsten av sylta, är ursprungstanken att verkligen ta vara på alla styckningsdelar - en hållbar målsättning som minst sagt är aktuell än idag. Just ”Slarvsylta” har fått sitt namn från att man tog vara på det kött som blev kvar efter putsning av större köttdelar.

    – Syltan var traditionellt allt överblivet samt vad man kunde koka loss från ben. I princip är tillverkningsprocessen den samma idag med undantaget att råvaran redan är färdigstyckad och klar, berättar Tomas Uuttu som är platschef på KLS och berättar om sin egen favorit och bjuder på ett tips:

    – Personligen vill jag inte ha en för finmald sylta med för hög kötthalt, så man kan säga att jag tillhör de som föredrar en ”vanlig sylta” över den annars så populära kalvsyltan. Den stora hemligheten är att syltan skall ätas varm – då är den som absolut godast.

    Syltan får sin smak och saftighet genom att kokas i en lag av kryddor och smaksättare, varpå köttet finfördelas och mals för att sedan få stelna till i spadet.

    Slå släkten med häpnad vid julbordet - briljera med kunskap och kuriosa om sylta!

    • Skånsk rullekorv är den skånska varianten av rullsylta som kanske en och annan känner till. Den görs av magert sidfläsk och tunt skivad kalvbog.
    • Kalvsylta har varit namnskyddat! Den skulle då innehålla minst 50% kalvkött men lagen och därmed namnskyddet upphörde 2002 vid EU-inträdet.
    • Enligt Svenska Akademiens Ordbok är sylta ”en kall mat­rätt som tillagas av fin­hackat kött av mindre värde­fulla delar som pressas, geléas, vanligen av nöt, gris eller lamm". 

    Sylta - en självklarhet även efter julhelgerna 

    Även när julen är över kan sylta förgylla måltiderna. En sylta av god kvalitét av svenskt kött smakar gott både tunt skivad på bröd, gärna rostat, och skuren i lite tjockare skivor serverad tillsammans med potatis eller rödbetssallad. 

    Från den första december fram till julafton kommer vi att titta närmare på ett flertal klassiker på svenska julbord. Nästa vecka ger vi oss på en av svenskarnas favoriter, revbenen!

    Den stora hemligheten är att syltan skall ätas varm – då är den som absolut godast!