<iframe src=https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-5ZN5LWL height="0" width="0" style="display:none; visibility: hidden"></iframe>

  Valbon minns första kontakten med branschen för närmare 20 år sedan och hur han själv, då helt utan erfarenhet, ringde runt för att hitta jobb.

  – Jag ringde och även om de först sa att de inte behövde ny personal så gav jag mig inte. Väl inne visade jag att jag var väldigt intresserad av maskiner och maskinhantering och försökte lära mig så mycket som möjligt. Inom charkproduktion flyttar man mellan olika maskiner beroende på vad som ska tillverkas och jag såg till att ställa frågor till de som hade mer erfarenhet för att lära mig så mycket som möjligt. 

  Valbon som började på golvet med paketering och tillverkning och fick ganska snart möjlighet att jobba tillfälligt som produktionschef. 

  – Det var en fördel att jag varit lite överallt innan. Jag förstod helheten och exakt vad som behövde göras och vad som kunde förbättras. Jag kunde hantera både människor och produkter helt enkelt, säger Valbon och berättar om skillnaden på att vara produktionschef och sin nuvarande roll som platschef: 

   – Som produktionschef tänker du hela tiden “hur ska vi producera så mycket som möjligt, så effektivt som möjligt”. Som platschef måste jag lyfta blicken och titta både framåt och utåt och ha mer fokus på hela ekonomin och långsiktiga investeringar. 

  Ledarskap baserat på ansvarskänsla och stolthet  

  Som ledare är Valbons starkaste sida att jobba nära personalen och han är inte övertygad om att ledarskapsutbildningar alltid är rätt väg att gå om man vill bli chef.

  –  Man kan inte lära sig bli ledare, det handlar om en inbyggd ansvarskänsla. Man måste också vara bra på att ta olika slags människor och vara öppen för att prova och ta emot förslag och åsikter.  

  Att Valbon är stolt över anläggningen i Malmö märks när han berättar om låg frånvaro, team som är lojala och ställer upp för varandra och de besparingar som de lyckats göra. 

  – Det finns många utmaningar för branschen och en hel del yttre faktorer vi inte kan påverka. Men oavsett läget måste du ha personalen med dig i allt du gör! Jag försöker jobba på ett sätt som gör att alla känner sig viktiga. Ska vi till exempel göra en besparing eller investering så är det viktigt att berätta om det för de anställda som påverkas. De ska veta vad som händer - då skapas engagemang. 

  KLS letar alltid efter fler passionerade medarbetare till våra anläggningar och kontor. Är du nyfiken på vilka tjänster vi har lediga just nu? Kolla in den här sidan!

  Lediga tjänster - KLS

  Man kan inte lära sig bli ledare, det handlar om en inbyggd ansvarskänsla.